ADAC test ljetnih guma 2015

Njemački auto klub ADAC testirao je ljetne gume za sezonu 2015. u najpoularnijim veličinama koje se nalaze na malim i kompaktnim automobilima. Test je obuhvatio veličine 185 60 R14 i 205 55 R16.

Veličina gume 185/60 R 14 nalazi se na mnogim malim automobilima kao što su VW Polo, Fiat Punto ili Mazda 2. Stoga, ADAC je odabrao 16 različitih ljetnih guma u ovoj veličini te ih testirao u zahtijevnim uslovima. Na testu šest guma dobilo je ocjenu “vrlo dobro” i “vrlo preporučljivo”, dok je osam guma dobilo ocjenu #zadovoljavajuće”. Preostale gume dobile su ocjene “dovoljno” ili “loše”.

Zašto voziti ljeti na ljetnim gumama, a zimi na zimskim ?

U većini Europskih zemlja postoje striktni zakoni koji obvezuju vozače i sve sudionike u prometu da poštuju pravila korištenja zimskih guma i zimske opreme u zimskim uvjetima na cesti. Zimska oprema podrazumljeva četri zimske M+S gume na sva četri kotača minimalne dubine gaznog sloja 4 milimetra ili ljetne gume minimalne dubine 4 milimetra sa spremnim lancima za pogonske kotače. Trenutno ne postoje zakoni koji bi zahtjevali od sudionika u prometu da ljeti voze na ljetnim gumama što ne znači da to nije ispravno i isplativo na više načina. Kao prvo ljetne gume imaju značajno kraći zaustavni put kada je temperatura iznad 7 Celzijevih stupnja, troše manje goriva od zimskih guma pri većim temperaturama i manje se troše i habaju na visokim temperaturama. Vozeći zimske gume u ljetnim uvjetima na cesti one gube svoja osnovna svojstva te će njihovo ponašanje u sljedećoj zimskoj sezoni (ukoliko se budu vozile preko ljeta) biti značajno umanjeno.

Nova EU etiketa za pneumatike

Na dole navedenom linku imate video u kojem je detaljno opisano kako čitati nove “EU naljepnice” na gumama. Naime, EU je donijela zakon po kojemu će svaka guma proizvedena poslije 01.07.2012 morati imati naljepnicu o kvaliteti. Naljepnica o kvaliteti sadrži samo tri karakteristike, a to su: kočenje po mokroj podlozi, efikasnost potrošnje goriva i razina buke koju guma proizvodi.

Test zimskih guma 2015

GTÜ (Društvo za tehnicki nadzor) i ACE (Auto Klub Europe) su napravili testiranja osam proizvodaca zimskih guma za sezonu 2015 u dimenziji 225/50R17.

Pobjednik testiranja sa ukupnih 205 bodova je „Continental Winter Contact TS850“.

Drugo i trece mjesto su zauzeli „Goodyear Ultra Grip Perfomance“ sa 203 boda i „Dunlop Winter Sport 5“ sa 197 bodova.