Nova EU etiketa za pneumatike

Na dole navedenom linku imate video u kojem je detaljno opisano kako čitati nove “EU naljepnice” na gumama. Naime, EU je donijela zakon po kojemu će svaka guma proizvedena poslije 01.07.2012 morati imati naljepnicu o kvaliteti. Naljepnica o kvaliteti sadrži samo tri karakteristike, a to su: kočenje po mokroj podlozi, efikasnost potrošnje goriva i razina buke koju guma proizvodi.

eu_naljepnica

Ocjene za kočenje po mokroj podlozi pri brzini od 80 km/h će biti označene slovima od “A” do “G” s tim da se za sada oznake “D” i “G” ne koriste. Razlika između ocjene “A” i ocjene “F” je da gumi sa ocjenom “F” treba u prosjeku više od 18 metara za stane pri brzini od 80 km/h na mokroj podlozi nego gumi sa ocjenom “A”, prosječna razlika između kategorija je 3 do 6 metara u dužini kočenja. Dolazimo do zaključka da maksimalna razina razlike u kočenju između kategorije “A” i kategorije “F” može biti 30 metara pri brzini od 80 km/h na mokroj podlozi.

Ocjene za potrošnju goriva će također biti izražena slovima od “A” do “G”. Oznaka “A” će biti zelene boje, a oznaka “G” crvene boje. Razlika između kategorija je 0,10-0,15 litara potrošnje na pređeni 100 kilometara kod automobila koji troši 6,6 litara goriva na 100 kilometara. U kategoriji za potrošnju goriva oznaka “D” se još ne koristi. Dolazimo do zaključka da će guma “C” kategorije na automobilu koji troši 6,6 litara na 100 kilometara, za pređeni 30.000 kilometara potrošiti 90-135 litara manje goriva nego guma u kategoriji “G”, sa današnjom cijenom goriva u BiH to je oko 105-160€, naravno ako automobil ima veću potrošnju goriva veća je i razlika u uštedi.

Oznaka za razinu buke koju guma proizvodi će biti izražena u decibelima. Što više decibela to guma proizvodi više buke, također će se označavati sa punim crnim crtama pored zvučnika, što više punih crta to je guma bučnija. Treba imati u vidu da će testovi guma koje rade magazini, autoklubovi i razne druge institucije i dalje biti jako važni pri odabiru guma jer ove tri kategorije su premalo za odabir željenih guma ali ipak pružaju osnovni uvid u kvalitetu guma koje kupujemo. Jako bitne kategorije koje nisu testirane na naljepnicama, a koje nas trebaju zanimati kada kupujemo gume su: kočenje po suhoj podlozi, ponašanje u zavojima, habanje-vijek trajanja gume, kočenje po snijegu i kočenje po ledu.
Nije moguće ostaviti komentar